Cine este Joe Dolan?

Poate corect ar fi să spunem cine a fost Joe Dolan, întrucât într-o zi rece de decembrie a anului 2007 ne-a părăsit.

Însă pentru tot ceea ce ne-a oferit, pentru clipele de relaxare și visare oferite sufletelor noastre prin muzica sa, nu mi se pare corect să vorbim despre el la trecut. El trăiește încă și o va face mereu, prin muzica sa, prin tot ceea ce a făcut din suflet pentru sufletele noastre.

Joe Dolan s-a născut în data de 16 octombrie 1939 în Mullingar, Irlanda, fiind mezinul familiei care mai avea încă 7 copii. Și-a pierdut părinții la o vârstă destul de fragedă – tatăl i-a murit pe când avea 8 ani iar mama când avea 15 ani.

Joe a cântat și în școală, iar mama sa l-a încurajat să ia lecții de pian. Prima sa apariție pe scenă s-a petrecut în orașul natal, Mullingar, la un spectacol în care se recrutau tinere talente.

După moartea mamei, Joe a rămas acasă doar cu fratele Ben, întrucât restul familiei fie a emigrat, fie s-a stabilit fiecare la casa lui, făcându-și un rost.

Prin anul 1958, Joe Dolan și-a achiziționat prima sa chitară și alături de fratele sau Ben, care cânta la saxofon, și-au făcut propria formație, The Drifters, care nu după mult timp s-a numit Joe Dolan and The Drifters.

Primul său single, “The Answer to Everything”, apărut in septembrie 1964, a prins repede locul 4 în topurile muzicale din Irlanda. Acest lucru a fost parcă un răspuns la rugăciunile sale, si acum Joe era pe val, urmand hit dupa hit,  “I Love You More And More Everyday“,  “My Own Peculiar Way“,  “Aching Breaking Heart“,  “Pretty Brown Eyes“,  “Tar And Cement“,  “The House With The Whitewashed Gable“,  “Love Of The Common People“.

1969 a fost anul in care si-a facut consacrarea internationala cu hitul “Make Me an Island”. Popularitatea acestei piese a crescut rapid in Europa si in intreaga lume, ajungand pe primul loc in topuri in nu mai putin de 14 tari.
A devenit apoi mult mai apreciat si recunoscut pe plan extern cu piesele “Teresa” si “You’re Such a Good Looking Woman”.

Chiar daca urmatoarele sale piese, “It Makes No Difference” si “You and the Looking Glass” nu au fost mari hituri in tara natala sau in Marea Britanie, au fost totusi succese internationale pentru Joe.

In anul 1970 chiar a fost prezent la Brasov, la “Cerbul de aur“, unde a interpretat piesa “Make Me an Island”.

In anul 1981 a fost lansat un nou hit, “More And More“, urmat repede de altele, “It’s You, It’s You, It’s You” , “Come Back Home“,  “Take Me I’m Yours“,  “Sometimes When We Touch“.  Apoi,  in anii ’90 isi infinteaza propria casa de discuri,  Gable Records.

Un lucru putin surprinzator la un om care a transmis atata dragoste, asa mult romantism prin toata muzica sa, este faptul ca a murit neinsurat.

In anul 2007, Joe Dolan continua sa aiba turnee, insa in urma problemelor de sanatate aparute, programul acestora a fost schimbat. Din pacate, in noaptea de Craciun a acelui an, Joe a fost adus bolnav acasa. A doua zi, a fost transportat de urgenta la spitalul Mater Private Hospital din Dublin ca urmare a agravarii bolii sale.

In jurul orei 15:00 a acelei zile, Joe a murit in urma unei hemoragii pe creier. A plecat printre ingeri impacat, avand familia si prietenii langa el.

Nu stiu daca Joe si-a facut un testament. Ce stiu cu siguranta este ca ne-a facut pe toti mai bogati prin toata muzica pe care ne-a daruit-o…din sufletul sau, pentru sufletele noastre.

Cei care ma cunosc stiu cat de mult apreciez muzica lui. Mi-am pus in cap ca intr-o buna zi sa ajung sa traduc si subtitrez in limba romana toate melodiile lui, astfel incat la inimile fiecaruia dintre voi sa poata ajunge mesajul complet al muzicii sale.

Nu stiu daca voi reusi, stiu ca pana acum am tradus aproape 40, pe care le gasiti AICI. De fapt, Joe Dolan este artistul care pe site-ul nostru are cele mai multe melodii traduse.

Spune-ti parerea

comentarii
Add your comment

Your email address will not be published.